Presentatietechnieken

Als je een avond naar het theater gaat, kan het je zomaar overkomen dat je twee uur lang geboeid kijkt en luistert. Ga je daarentegen naar een congres (omdat je geïnteresseerd bent in de inhoud) dan kost het vaak de grootst mogelijke moeite om na tien minuten nog steeds de aandacht bij de presentatie te houden. Hoe kan dat toch?


Highlights van deze training:

 • Theatertechnieken
 • Formule van TedTalks
 • Inzichten uit de psychologie
 • Oefenen in de grote theaterzaal
 • Workshop van cabaretier Christel de laat

6 dagdelen 14 & 15 mei 2019
Theaterhotel De Oranjerie Roermond


Wat acteurs wél leren

Professionele acteurs zijn opgeleid om ons betrokken te houden bij hun verhaal. Bovendien is hun verhaal vrijwel altijd opgebouwd volgens verhaalstructuren waarvan we al eeuwen weten dat ze werken.

Deze communicatiewetten en verteltechnieken uit het theater worden gek genoeg buiten het theater maar weinig benut. Zonde! In de training “Presenteren: De kunst van de overdracht” komen die technieken aan bod zodat ook bij een zakelijke presentatie het publiek tot aan het eind geboeid blijft.

Aan een presentatie die er makkelijk uitziet, is meestal erg lang gewerkt.

Matthijs van Nieuwkerk

De succesformule van TedTalks

Al die sprekers bij Ted Lijken wel ‘Natural Born Speakers’. Onzin natuurijk. Ook zij hebben het moeten Leren. Zelfs Steve Jobs begon als zeer matige spreker. De succesvolle sprekers bij Ted maken allemaal gebruik van een formule die keer op keer werkt.

Die formule komt in de training “Presenteren: De kunst van de overdracht” aan bod. Net als de valkuilen. Bovendien wordt je presentatie, net als de Ted-spreker, geregisseerd. Dat doen we na de training tweedaagse in een een-op-een-sessie. De planning hiervoor stemmen we af op het moment waarop jij gaat presenteren.


Na de training

 • Weet je precies hoe je contact kunt maken met je publiek, waardoor een publiek geboeid raakt en hoe jij met je presentatiestijl en -structuur het een publiek makkelijk maakt om aangehaakt te blijven.
 • Geef je een presentatie die geregisseerd is als een tedtalk.
 • Was je nog nooit eerder zó voorbereid op het geven van een presentatie.
 • Heb je het lef om te performen op een podium en weet je precies welke stijl het beste bij jou past.

Programma

 • Dagdeel 1

  14 mei09.30-12.30 uurDe werkende formule van Ted Talks vertaald naar jouw presentatie. Je leert welke ingrediënten in vrijwel elke TedTalk zitten en je snapt waarom ze zo effectief zijn. Vervolgens pas je ze toe in je eigen presentatie. Je oefent hardop. Na dit dagdeel vertel je een verhaal aan je publiek, in plaats van dat je een presentatie houdt.

 • Dagdeel 2

  14 mei13.30-16.30 uurJe krijgt inzicht in de technieken en communicatiewetten uit het theater, die gelden bij spreken voor grote groepen. Je leert de technieken toepassen. Denk hierbij aan je lichaamstaal en je stemgebruik: Je performance. Uiteraard blijf je authentiek. Je leert enkele verteltechnieken die je helpen om je verhaal uit dagdeel 1 met nog meer impact over te brengen.

 • Dagdeel 3

  14 mei19.30-22.30 uurWe bezoeken de voorstelling van Karin Bloemen. Zij treedt op in theater De Oranjerie. Behalve genieten, krijgt iedere cursist ook een kijkopdracht. Tijdens de voorstelling analyseer je dus hoe een artiest als Karin Bloemen de technieken toepast die je vandaag hebt geleerd. Na de voorstelling bespreken we de bevindingen na in de foyer van het theater.

 • Dagdeel 4

  15 mei09.30-12.30 uurDeze ochtend verzorgt cabaretier Christel de Laat een workshop over een Indrukwekkende performance. Deze workshop wordt gehouden in de theaterzaal van de Oranjerie. Je oefent dus met je performance en het bereiken van een groot publiek in een zaak met 700 stoelen.

 • Dagdeel 5

  15 mei13.30-16.30 uurDe middag vindt ook plaats in de theaterzaal van de Oranjerie. Je oefent nu op het grote podium. Het doel is om een grote zaal te bereiken. Om dit doel te behalen zet je alle geleerde technieken, tips en inzichten in. Je krijgt feedback op je toepassing. Je ziet hoe je medecursisten het ervan afbrengen op het podium en geeft hier feedback op.

 • Dagdeel 6

  n.t.b.3 uur durend

  In het Laatste dagdeel krijg je individuele begeleiding bij het oefenen van je presentatie en het toepassen van alle geleerde technieken en inzichten. Je presentatie wordt dit dagdeel geregisseerd. Locatie, datum en tijden worden in overleg gepland.

Wat deze training uniek maakt

Een goede presentatie is niet alleen overtuigend. Het is ook vermakelijk. Het vermakelijke doet niets af aan de inhoudelijke boodschap. Integendeel!

In deze training staan we niet uitgebreid stil bij de ‘regels’ van een goede presentatie. Die hebben we allemaal al eens eerder geleerd. In deze training gaat het erom de kunst van de overdracht te Ieren toepassen in je eigen stijl en voor je eigen presentatie. Die kunst van de overdracht kijken we af van het theater, tenslotte zijn ze er nergens anders zo in gespecialiseerd als daar.

Dat betekent echter niet dat je leert toneelspelen! Je krijgt wel inzicht in de technieken achter het toneelspelen en vertaalt ze naar zakelijke presentaties. Veel presentatoren zijn tijdens hun presentatie vooral bezig met het overdragen van informatie, terwijl we eigenlijk veel liever mensen willen inspireren, inzicht geven, bijpraten over ontwikkelingen en motiveren om ander gedrag te laten zien. We willen een verhaal vertellen. En dat komt goed uit, want mensen onthouden verhalen. Mensen onthouden geen cijfers of gegevens.

Jouw presentatie: van informatie­overdracht naar het vertellen van je verhaal

 • Doelgroep

  Je kunt deelnemen aan deze training als je presentatie-ervaring hebt en wilt verbeteren. Je staat voor de uitdaging om te presenteren voor een groot publiek, bijvoorbeeld tijdens een congres of seminar en je wilt je impact op het publiek vergroten.

 • Groepsomvang

  In deze training is plaats voor maximaal 8 deelnemers.

 • Prijs

  De totaalprijs voor deze exclusieve 6-daagse training is € 2.497,- (excl. btw) In deze prijs is opgenomen: de training, inclusief workshop van Christel de Laat, materialen, volledig arrangement, bestaande uit lunches, diner, ontbijt, snacks, toegang tot de voorstelling van Karin Bloemen, Hotelovernachting (één nacht), parkeerkosten, individuele regie van je presentatie in dagdeel 6 bij jou op locatie.

 • Data en tijden

  De training vindt plaats op maandag 14 en dinsdag 15 mei 2019. Op maandag 14 mei kun je in het hotel inchecken vanaf 08.30 uur. Inloop voor de training is vanaf 09.00 uur.

 • Overnachting

  Het is aan te raden om gebruik te maken van de overnach­ting. Het trainingsprogramma zit vol en duurt tot laat, vandaar dat het praktisch is om te blijven overnachten. Bovendien is het voor je leerproces bevorderlijk als je je twee dagen kunt onderdompelen.

 • Locatie

  De training (dagdeel I t/m 5) vinden plaats in Theaterhotel Van der Valk De Oranjerie. Kloosterwandplein 12-16, 6541 JA Roermond. Er is voldoende parkeergelegenheid in de naastgelegen parkeergarage. Het NS-station van Roermond is op 5 minuten loopafstand.


De training wordt verzorgd door

Maike Pollaert

Drs. Maike Pollaert is opleidingskundige en theaterregisseur. Ruim 15 jaar heeft ze erva­ring in het bij- en nascholen van profes­sionals, zowel in het onderwijs als in het bedrijfsleven. In 2015 richtte ze PEPP-R op.

In de cursussen en trainingen van PEPP-R combineert ze haar twee achtergronden en helpt mensen om steviger in hun schoenen te staan. Haar drijfveer is mensen vol zelf­vertrouwen en Leiderschap te laten uitblinken in hun werk door een goede, passende performance.

Christel de Laat

Een Bourgondische comedienne uit Schijndel, bij het grote publiek in met name Noord- Brabant bekend als Nel. Christel is al 15 jaar aan het werk als Presentatrice en allround improvisatie actrice. Je kunt Christel kennen van haar rollen in tv-programma’s als Toren C en The Need Light Comedy. Ook filmproducenten weten haar te vinden. In een paar films vervulde ze een klein gastrolletje. New kids Nitro, Wiplala, en Kankerlijers zijn de bekendste. Sinds 2014 maakt ze furore in grote zaal theaterproducties onder andere in samenwerking met Karin Bruers. Dit jaar staat Christel met haar eigen avondvullende show in theaters door het hele land.

PEPP-R

Trainingen van PEPP-R worden beoordeeld met 8,6 gemiddeld

PEPP-R helpt professionals om hun werk te doen met meer Leiderschap, Zelfvertrouwen en Flair. De technieken vinden hun oorsprong in het theater. Dat garandeert een ervaringsgerichte aanpak met hoge impact, direct toepasbaar in je eigen praktijk. Beperkte theorie, veel doen. Trainers en coaches van PEPP-R hebben een theaterachtergrond gecombineerd met royale werkervaring in het bedrijfsleven.

Aanmelden voor deze training kan het snelst via het aanmeldformulier.
Heb je nog vragen? Of volg je deze training liever intern bij jullie in het bedrijf? Neem dan contact op.

Eerder zeer tevreden klanten